“Six Flags over Texas” History Quiz

4

Long before Six Flags was a theme park chain, it was our state’s heritage.  How well do you know your Texas history?  Take the quiz below and see how you score.

1. The Six Flags that have ruled Texas through history include all but which of the following?

A. Spain

B. France

C. England

D. Mexico

E. Texas

2. Other than the U.S. and the Confederacy, which flag ruled Texas for the shortest period of time?

A. Texas

B. Spain

C. France

D. Mexico

3. Which flag ruled Texas for the longest period of time?

A. Texas

B. Spain

C. France

D. United States

4. In the late 1600s, French explorer Robert La Salle was searching for the mouth of the Mississippi River. Off course, he established Fort St. Louis where in Texas?

A. Galveston Bay

B. Aransas Bay

C. Lavaca Bay

D. Matagorda Bay

5. During Mexican rule, the government issued a large land grant to settlers led by

A. Sam Houston

B. Stephen F. Austin

C. James Travis

D. Anson Jones

6. How many different men were president of the Republic of Texas?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

7. Which of the following was not a president of the Republic of Texas?

A. Anson Jones

B. Mirabeau Lamar

C. Stephen F. Austin

D. David Burnet

8. Who was U.S. President when Texas became a state?

A. James Polk

B. William Harrison

C. John Tyler

D. Zachary Taylor

9. Who was the first governor of the state of Texas?

A. Sam Houston

B. George T. Wood

C. Elisha M. Pease

D. James Pinckney Henderson

10. Who took over as governor when Texas succeeded at the start of the Civil War?

A. Hardin R. Runnels

B. Sam Houston

C. Edward Clark

D. Francis Lubbock

11. Many different locations have served as capital of Texas. Select the one location below that was never the capital.

A. Houston

B. Washington on the Brazos

C. Velasco

D. Huntsville

12. Many different locations have served as capital of Texas. Select the one location below that was never the capital.

A. Columbia

B. Galveston

C. Harrisburg

D. Dallas

13. Before being renamed to Austin, what was the name of the city of our current capital?

A. San Felipe

B. Santa Maria

C. Waterloo

D. Virton

14. The current state capitol building is the _______________ building to serve that purpose at the current location in Austin.

A. First

B. Second

C. Third

D. Fourth

15. Which of the below is true concerning the current Texas capitol building?

A. Shorter than U.S. capitol, but taller than all other state capitols

B. Taller than U.S. capitol and all other state capitols

C. Shorter than U.S. capitol and 2nd tallest among state capitols

D. Taller than U.S. capitol and 6th tallest among state capitols


ANSWERS:

  1. C
  2. C
  3. B
  4. D
  5. B
  6. B
  7. C
  8. A
  9. D
  10. C
  11. D
  12. D
  13. C
  14. C
  15. D

See the answer key to tally your score.

6-8 You aren’t from around here, are ya?

9-10 Study up, homefolk!

11-12 Bet you know the Texas Two-Step!

13-15 Tip of the 10-gallon to you! Your knowledge is deep in the heart of Texas!

About Author

4 Comments

  1. Pingback: July 2019 PW | Postcards Magazine

  2. Pingback: July 2019 PW | Postcards Magazine

  3. Pingback: July 2019 LC | Postcards Magazine

  4. Pingback: July 2019 LC | Postcards Magazine

Leave A Reply